EERSTE GRAAD
1ste jaar A
1ste jaar B
2de jaar A
2dejaar B
Maak kennis met de verkennende projecten:
Kunst en creatie
Welkom bij de basisoptie Kunst en Creatie. “Alle kinderen worden als artiesten geboren. De uitdaging is om ze artiest of kunstenaar te laten blijven, terwijl ze opgroeien.” Deze uitspraak van de bekende kunstenaar Pablo Picasso en dat is waar wij naar streven in het project Kunst & Creatie. Ben je creatief, heb je veel fantasie en ben je geboeid door kunst en cultuur? Dan kan jij deze uitdaging samen met ons aangaan. Je maakt kennis met kunst in allerlei vormen. Je ontdekt je eigen mogelijkheden binnen de verschillende expressievormen, namelijk beeld, muziek, beweging en woord. In dit project krijg je de kans om jouw talent verder te ontwikkelen. Na het bestuderen en bespreken van enkele belangrijke voorbeelden, mag je zelf aan de slag gaan. Wat heb je nodig om de opdrachten tot een goed einde te brengen? Een gezonde dosis durf en verbeelding! Je krijgt de kans om te experimenteren met kunst en om je verbeelding de vrije loop te laten. Al doende leer je grenzen verleggen, probleemoplossend denken en een kritische houding aannemen. Kan jij niet wachten om de kunstenaar of artiest in jezelf te ontplooien? Klaar om artistieke uitdagingen aan te gaan? Kies dan voor Kunst en Creatie en kom samen met ons op ontdekkingstocht doorheen de wereld van kunst en cultuur.
Economie en organisatie
Welkom bij de basisoptie Economie en Organisatie. Consumenten, zoals jij en ik, hechten vandaag de dag veel meer belang aan een open, transparante en betekenisvolle economie, maar ook duurzaamheid en een evenwichtige balans tussen werken en leven. Binnen Economie & organisatie zullen we samen een kritische en ethische houding aannemen ten aanzien van deze ontwikkelingen en leren we oog te hebben voor welvaart en welzijn. Hierbij zijn de ondernemingen een belangrijke schakel. Nieuwe vormen van economische organisaties, zowel op lokaal, nationaal en internationaal niveau, ontstaan en jonge ondernemers, misschien wel jij, treden meer en meer op de voorgrond. Daarbij is digitale informatie een fundamenteel onderdeel van onze maatschappij. Er wordt dan ook een enorme hoeveelheid data verzameld en beheerd, denk bijvoorbeeld aan personaliseerde marketing. Digitale vaardigheden zijn dus een onmisbare rol. Zin om al deze elementen in te zetten bij het ontwikkelen van ondernemendheid, digitale, sociale en communicatieve vaardigheden binnen een ondernemend project?Kies dan voor Economie en organisatie.
Sport en Wetenschappen
Welkom bij de basisoptie Sport en Wetenschappen. Ben jij doordrongen van een sportieve mentaliteit en geïnteresseerd in het menselijke lichaam? Bij Sport en Wetenschappen zal je de link tussen beweging en wetenschap te onderzoeken. Hierbij zal je zowel praktisch als theoretisch aan de slag gaan. Je zal dus zowel je doorzettingsvermogen trainen, teamspirit verder kweken… maar ook trainingsvormen bestuderen en voedingsmethodes leren. Je moet zelf geen topatleet of onderzoeksexpert zijn, maar het is wel belangrijk dat je openstaat om positief en actief te bewegen in combinatie met theoretisch onderbouwde onderzoeken in functie van het menselijk lichaam. Kan jij niet wachten om je te smijten ……? Kies dan voor Sport en Wetenschappen.
Communicatie en mediawijsheid
Welkom bij het vak Communicatie en Mediawijsheid. Binnen dit vak ontdek je hoe jij, anderen en onze digitale samenleving in verbinding staan met elkaar. Je leert op een passende manier omgaan met anderen, zowel in het echte leven als via sociale media. Kan jij je nog een leven voorstellen zonder smartphone, internet, computer en televisie? Ik denk van niet! Je staat er mee op en gaat er mee slapen. En wie maakt er nu geen gebruik van Instagram of Whatsapp? Het is duidelijk. Je leeft in een wereld vol media en daar moet je mediawijs voor zijn! Maar wat is mediawijsheid nu precies? Wat zijn de gevaren van het internet en hoe ga je hier het best mee om? Dit alles ontdek je in het vak Communicatie en Mediawijsheid! Ben je er klaar voor?
Maatschappij en Welzijn
Welkom bij de basisoptie maatschappij & welzijn. In deze richting gaan we dieper in op de mens in al zijn aspecten. Je leert bij ons hoe je zorg kan dragen voor een mens, zowel mentaal als fysiek. Verder ontdek je wat je lichaam nodig heeft om gezond te zijn. Dit wil zeggen, welke gezonde voeding hebben we nodig? Welke houdingen zijn goed voor ons lichaam? Hoeveel beweging hebben we nodig? Je leert hoe het lichaam zich ontwikkelt en wat bij die ontwikkelingen hoort.
We gaan ook dieper in op de mens binnen de maatschappij. Zo leer je welke rechten je hebt, hoe je beïnvloed wordt door reclame en influencers, welke tradities en gewoontes afhankelijk van de cultuur en afkomst je vormen en nog veel meer.
Zijn dit dingen die jou interesseren? Twijfel dan zeker niet om je in te schrijven voor dit vak. Je zal er geen spijt van krijgen!
Ni Hao globetrotters! Ben jij sociaal, nieuwsgierig en wil je graag je blik op de wereld verruimen? Dan ben jij de geknipte persoon om ons te vergezellen op onze virtuele wereldreis! Tijdens onze trip maken we tussenstops in Brazilië, China en Rusland. We ontdekken hoe mensen er samenleven, wat deze culturen typeert en welke eeuwenoude tradities ze kennen. Onderweg nemen we het gedrag van de mens onder de loep en discussiëren we over actuele, maatschappelijke thema’s. Ook foodguru’s blijven niet op hun honger zitten: Russische blini’s als ontbijt, een overheerlijke havermoutkoek als tussendoortje, of frisse Chinese dumplings om de dag mee af te sluiten. Voor ieder wat wils, want samen met jou proeven we van de wereldkeuken. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, dat is onze slagzin tijdens de ganse reis. We maken tijd om te herbronnen en te filosoferen. Wat heeft een mens nodig om gelukkig te zijn? Vergeet tot slot je smartphone niet, want ook je social media krijgt de nodige aandacht tijdens ons uitje. Digitale reclame en influencers kennen straks geen geheimen meer voor jou! Is jouw reishonger aangewakkerd? Ons vliegtuig vertrekt op 1 september!
STEM-Technieken
Welkom bij de basisoptie STEM-technieken. Bij STEM krijg je een gevarieerd aanbod aan technologische kennisvakken en vaardigheden, want STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics. Je zal dus helemaal ondergedompeld worden in de wereld van de nieuwe technologie, wetenschappen en wiskunde. Hierbij zal je zowel praktisch als theoretisch aan de slag gaan. De nadruk ligt hier iets meer op het technische aspect en op handvaardigheid met een gezond evenwicht tussen ‘denken’ en ‘doen’. Het maken van een zelfrijdende wagen, het programmeren van robots, het ontwerpen en printen van technische systemen … . Een uitdagend project vol creativiteit, experimenten, vaardigheden en programmatie. Kan je ook niet wachten om de wereld rondom je evolutionair te verbeteren? Kies dan voor de optie STEM-Technieken.
STEM-Wetenschappen
Welkom bij de basisoptie STEM-Wetenschappen. Ben je eerder nieuwsgierig van aard? Doe je graag wiskunde en ben je geïnteresseerd in wetenschappen? Kan je ook niet wachten om te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit net zoals een echte professor? Dan is STEM-wetenschappen echt iets voor jou! Bij STEM word je uitgedaagd om jouw wetenschappelijke kennis en vaardigheden extra te ontwikkelen. STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics. Je zal dus helemaal ondergedompeld worden in de wereld van wetenschappen, technologie en wiskunde door probleemoplossend te leren denken als een echte ingenieur! Zo leer je werken met de microscoop en denk je na over het bouwen van o.a. een echte waterfilter! Hierbij zal je zowel praktisch als theoretisch aan de slag gaan. Je ontdekt de wetenschappelijke wereld via proefjes volgens de natuurwetenschappelijke methode en leert er nauwkeurig en veilig te werken. Natuurlijk is een goede theoretische kennis nodig om deze wetenschappelijke problemen te kunnen oplossen. Je wetenschappelijke hersencellen en je creativiteit zullen geprikkeld worden omdat je zaken zal bedenken & ontwerpen. Stap per stap, samen met de leerkracht, leer je om dit zelfstandig op te bouwen. Ben je nu nog meer nieuwsgierig geworden? Kies dan zeker voor de optie STEM-Wetenschappen.
Klassieke Talen en Cultuur
Welkom bij de basisoptie Klassieke Talen en Cultuur. Naast Latijn, de taal van de Romeinen, mag je in het eerste jaar ook al even proeven van het oude Grieks, dat je als een soort geheimschrift leert ontcijferen. Om een taal te leren begin je met het studeren van de woorden. Zonder kennis van de woorden kan je geen teksten begrijpen. Maar je zal zien dat je al meer Latijn kent, dan je denkt. Zo zijn er veel woorden uit onze taal, maar ook uit het Engels en Frans afgeleid van het Latijn en zelfs van het Grieks. Met een goede kennis van de woordenschat kom je al een goed eind. Toch moet je daarna nog leren hoe je de verschillende puzzelstukjes van woorden kan samenleggen tot een correcte, begrijpbare zin. Op die manier kan je spannende verhalen lezen, die gebaseerd zijn op originele Griekse en Romeinse mythes. Vaak koppelen we het lezen van teksten ook aan een creatieve opdracht waarin tekstbegrip centraal staat. Via het lezen krijg je een goed beeld van de manier van leven van de Romeinen en van hun interesses. Maar ook bij de cultuurlessen kom je meer te weten over het volk dat de basis voor onze moderne samenleving legde. Kan je ook niet wachten om terug gekatapulteerd te worden naar de klassieke oudheid, naar de wereld van zo’n 2000 jaar geleden? Kies dan voor de optie Klassieke Talen en Cultuur.